Seznam alergenů
Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem
Odvolání na legislativu:
EU – 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin § 8 odstavec 10.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou,
ale nebude brán zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků.
Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat.
Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno.
Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí ,které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.
Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označující alergen.
Školní stravování zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.
Seznam 14 alergenů
01 obiloviny obsahující lepek , 02 korýši , 03 vejce, 04 ryby , 05 podzemnice olejná,
06 sojové boby (soja), 07 mléko, 08 skořápkové plody , 09 celer, 10 hořčice,
11 sezamová semena (sezam), 12 oxid siřičitý a siřičitany, 13 vlčí bob (lupina), 14 měkkýši